interview

brian bout (UDC)

Ground Zero’s Bussloo ‘voelt als thuiskomen’ voor Brian Bout: “Mogen mijn as hier uitstrooien”

De Gelderse recreatieplas Bussloo is voor de fanatieke danceliefhebber onlosmakelijk verbonden met dancefestival Ground Zero. Voor Brian Bout, directeur van UDC Events, voelt het jaarlijkse evenement iedere keer weer als thuiskomen. Ground Zero wordt sinds 2006 op Bussloo gehouden, een unieke locatie die een speciale plek in het hart van Brian Bout heeft. “Ze mogen mijn as hier uitstrooien.”

Zoektocht naar de absolute toplocatie

Brian Bout kan met recht één van de grondleggers van de Nederlandse festivalscene genoemd worden. Het ontstaan van de scene begon volgens Bout in de iconische jaren ’90. “Housefeesten waren begin jaren ’90 booming, maar beperkten zich tot binnenruimtes. Wij gooiden het over een andere boeg en organiseerden in 1993 het allereerste dancefestival Mysteryland: drie dagen knallen op het Midland Circuit in Lelystad.”

In die periode ondervond Brian Bout echter hoe lastig het was om een geschikte festivallocatie te vinden. Veel gemeenten waren volgens de directeur van UDC Events immers huiverig om zulke feesten te organiseren. Bout bezocht diverse plekken in het land om op zoek te gaan naar die ene geschikte locatie. Tijdens deze zoektocht stuitte Bout in 1997 op recreatieplas Bussloo. In dit Gelderse dorp wilde hij de vierde editie van Mysteryland organiseren.

’Bussloo? Nooit van gehoord’

De eerste reactie van Brian Bout bij het horen van de naam Bussloo loog er niet om: “Bussloo? Nooit van gehoord”, aldus Bout, die door een bekende werd getipt over deze tot dan nog onbekende locatie. Door deze tip ging het balletje echter snel rollen en nam Bout snel contact op met gebiedseigenaar Recreatiegemeenschap Veluwe. Vol overgave vertelde Bout over zijn plannen, waarop enthousiast gereageerd werd. “Het hielp misschien ook wel mee dat ik ons festival verkocht als een muziekfeestje met top 40-hits – wat het natuurlijk totaal niet was.”

 Niet veel later ging Brian Bout namens UDC Events een kijkje nemen op Bussloo. De eerste kennismaking met de huidige locatie van Ground Zero was allesbehalve liefde op het eerste gezicht. “Het is natuurlijk een prachtige plek, dat zag ik ook meteen. Alleen totaal niet geschikt voor muziekfestivals: te veel bomen en te weinig open ruimtes. ‘Dit wordt hem niet’, zei ik direct.”

Op hetzelfde moment zat mijn moeder in bespreking met de directeur van Recreatiegemeenschap Veluwe. “Hij wilde ons dolgraag die kant op halen en vroeg welke bomen ik weg wilde hebben. Daar moest een kruis op worden gezet. Hij zou er dan voor zorgen dat ze gekapt werden.” En zo geschiedde: Brian Bout merkte alle bomen die weg moesten aan met een kruis, waarna ze een week later verdwenen waren.

’Als je dat nu hardop zegt, klinkt het te bizar voor woorden’

Brian Bout beseft dat het kappen van die bomen tegenwoordig een stuk gevoeliger zou liggen bij het grote publiek. “Als je dat nu hardop zegt, klinkt het te bizar voor woorden. Zoiets kan nu écht niet meer”, vervolgt Bout. “Maar het waren andere tijden. De RGV was op zoek naar extra inkomsten en we werden met open armen verwelkomd. Blijkbaar kon men op het terrein doen wat ze wilden. Alleen de gemeente Voorst moet ik nog zien te overtuigen.”

En dat lukte, omdat Brian Bout met UDC Events inmiddels een goede reputatie opgebouwd had in Nederland. “De ambtenaar die ik sprak reageerde in eerste instantie wat sceptisch. Gemeenten vonden onze muziek waarschijnlijk waardeloos, maar toentertijd wisten we al dondersgoed hoe een festival georganiseerd moest worden. Onze ‘track record’ trok de ambtenaar – een heel toffe vent die Dick Noorlag heet- uiteindelijk over de streep.” 

Van Randstad naar provincie

“De gemeente wilde met het binnenhalen van een festival naar Bussloo bovendien laten zien dat zulke festivals ook prima buiten de Randstad gehouden konden worden”, vertelt Brian Bout verder. “En wat helemaal bijzonder was, we kregen van de gemeente een nachtvergunning. Zo mochten we de hele nacht doorfeesten in open lucht, iets wat toen uniek in Nederland was. Het eerste festival op Bussloo met ruim 30.000 bezoekers was dan ook een groot succes.”

Toch was de omgeving van het evenemententerrein in eerste instantie allesbehalve enthousiast over het festival in Bussloo. “Niet alles verliep vlekkeloos. Er was veel overlast en de buren hadden geklaagd, waarop de gemeente besloot een jaartje pauze te nemen en de boel te evalueren. Een jaar weken wij uit naar het Lingebos in Gorinchem, om het daaropvolgende jaar weer terug te keren op Bussloo.” Brian Bout nam zichzelf voor om het anders aan te pakken en wilde een goede relatie opbouwen met de buren.

’De buurt is voor mij heilig’

En dat lukte Brian Bout met verve. “Inmiddels ken ik alle buren persoonlijk.” Meerder keren is Brian Bout bij ze op bezoek geweest en elke editie van Ground Zero zijn de buren weer te gast op het festival. “De buurt is voor mij heilig. Wij zijn geen passant op Bussloo, ik beschouw ons als één van de vaste ondernemers op het recreatieterrein. Dat is toch ook niet gek na 25 jaar?” Mede daardoor is groei van het festival volgens de UDC-directeur absoluut uitgesloten. “De afspraken met de buurt zijn helder: één nacht per jaar mogen we op Bussloo een feestje bouwen.”

En daar blijft het volgens Brian Bout bij. “Wel denken we na over een nieuw concept naast het huidige Ground Zero. Dit festival zou dan echter overdag plaatsvinden en dus niet ’s nachts. Daar moeten we alleen eerst nog met de buurt mee in overleg.” 

’Bussloo heeft een speciale plek in m’n hart’

Na enkele jaren Mysteryland en Impulz Outdoor op Bussloo te organiseren, organiseerde Brian Bout in 2006 namens UDC Events de eerste editie van Ground Zero. “Voor mij voelt Bussloo als thuiskomen. De week voorafgaand aan het festival zitten we met ons hele team in Thermen Bussloo. Ook m’n gezin gaat mee, zodat we er een kleine vakantie van kunnen maken. Bussloo heeft een speciale plek in mijn hart”, is Brian Bout stellig. “Het is een prachtig gebied. Als ik kom te overlijden mogen ze mijn as op twee plekken uitstrooien: Spaarnwoude, waar Dance Valley wordt gehouden, én Bussloo.”